Despre Imprimare

Serigrafie – procedeu vechi de imprimare (primele apariții ale procedeului au aparut în China antică aprox. 3000 de ani, dar de curând s-au descoperit materiale textile imprimate de peste 4000 ani), este tradus prin etimologia cuvantului, arta pe sablonul de matase (seri- matase, grafia- arta).

  • Racleta –  instrument cu capat de cauciuc natural (neopren) sau sintetic, poliuretan, de o anumita duritate (u.m. shore – grade shore) folosita in cazul de fata pentru aplicarea vopselei serigrafice de pe ecran pe suport ce urmeaza a fi personalizat, prin apasare constanta in scopul imprimarii cu vopsea a unui obiect plan.
  • Rama serigrafica – suport construit din sectiuni goale si calculate sa suporte o tesatura bine intinsa. Rama trebuie sa fie rezistenta la deformare mecanica, atat in timpul fabricarii ecranului cat si in timpul procesului de imprimare. Trebuie sa confere rezistenta la chimicalele folosite la realizarea ecranului, cernelurilor de imprimat, solventilor si chimicalelor de curatat. Sunt de diferite dimensiuni. Astfel cele mici pot fi de lemn si pe masura ce dimensiunea lor creste, ele pot fi din otel sau dur aluminiu.
  • Panza serigrafica –  sau mai corect spus, sita serigrafica monofilament – este tesatura standard din poliester sau poliamida de o anumita densitate si diametru a firului – ce reprezinta materialul ideal pentru fabricarea ecranului serigrafic.
  • Transfer serigrafic – procedeul prin care imaginea sau modelul este realizat pe un suport special (hartie de transfer), imprimat in mod invers decat normal(ultima culoare devine prima) si fondul final este adezivul de fixare cu materialul. Se foloseste in general pe sepci, in locuri mai greu accesibile si pe materiale mai sensibile.

Transfer termic – in cazul de fata procedeul prin care folia este fixata pe suportul textil cu ajutorul unei prese termice.

Print digital – in cazul de fata se utilizeaza o imprimanta cu jet de cerneala pe baza de ecosolvent care printeaza pe suprafata oricarui material aflat pe role – hartie simpla sau speciala (lucioasa), carton de diferite grosimi, folii clasice pentru termo transfer, folii speciale (de colantare vehicule, pereti, podea, geam, interior, exterior), autocolant (sticker-e sau clasicul abtibild) backlit (material pentru casete luminoase), poliplan(bannere), PVC (bannere), canvas (panza de tablou), tapet clasic, mesh (material perforat ce confera semitransparenta sau acele reclame ce tind sa ascunda o anumita activitate deranjanta publicului), samd – prin prelucrarea unei imagini trimise si prelucrate de calculator.

DTG  (Direct To Garment) – imprimare digitala direct pe textil. Personalizare unui tricou, sort  bucatarie, panza si alte materiale de preferat naturale, croite sau cusute indiferent de cantitate (1 – 100 buc) la o rezolutie speciala (1440 dpi),  in sistem inkjet (stropirea materialului) si cu fixare la presa de termo transfer (vopseaua DyeInk Artistri de la DuPont cu care este realizata imprimarea nu se fixeaza altfel), procedeu calitativ superior serigrafiei, inferior insa ca timpi de productie ( in functie de dimensiunea graficii, durata modelului de imprimare poate fi chiar si de 20 de minute pentru o bucata; in serigrafie, datorita imprimarilor succesive si distincte care formeaza imaginea acelasi model poate dura semnificativ mai putin! De aici posibile seriile foarte mari).

  • Rezolutia in dpi – (dot per inch = puncte/tol) reprezinta o măsură a claritatii unei imagini reale, care a fost produsa de un dispozitiv anume de prelucrare a imaginilor, cum e cazul mai ales pentru imprimante, scanere si ecrane. Astfel, dpi-ul reprezinta numărul de puncte tipografice ce pot fi tiparite sau afisate pe lungimea de un inch sau tol: cu cat o imagine reala de o marime prestabilita are o rezolutie dpi mai mare, cu atat ea este formată din mai multi pixeli si este mai clara, oferind mai multe detalii (cel puțin in principiu).

Colantare – acoperirea unui obiect cu o folie speciala in scopul obtinerii unui design placut sau special.